Депутати Криворіжжя відстоюють найціннішу пам’ятку природи Криворіжжя

Депутати Криворіжжя відстоюють найціннішу пам’ятку природи Криворіжжя
(текст виступу на Радіо Криворіжжя).
Далеко не кожен із нас замислюється над тим, що ми проживаємо в зоні Степу і в той же час не знаємо, яким він є. Людська діяльність впродовж останніх двох з половиною віків невпізнанно змінила довкілля. Лише відвідавши заповідні території, як наприклад, Асканію Нову, ми ніби побуваємо в іншому світі, який вражає розмаїттям видів рослин і тварин.
І сталося так, що невеличкий куточок цього світу зберігся в межах нашого міста на території балки Північної Червоної. Тут на пятдесятьох гектарах створено державний ландшафтний заказник з однойменною назвою. Такої кількості видів рослин і тварин, які є тут, більше не зустрінеш ніде на Криворіжжі.
Але цього року виникла реальна загроза втрати цього унікального об’єкту. Департамент екології та природних ресурсів Дніпропетровської обласної державної адміністрації, який покликаний оберігати навколишнє природне середовище, надав ТОВ «Схід руд трейд» непрадиву інформацію про те, що ділянка, на якій товариство планує відкрити кар’єр, не входить до охоронних зон територій та об’єктів природно заповідного фонду.
Громадськість на слуханні про плановану діяльність, що відбулося у липні поточного року, викрила цю фальсифікацію державного органу. Я особисто звернувся до міністра екології як центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони навколишнього природного середовища, з проханням повідомити мені, у який спосіб Міністерство, згідно норми Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», здійснить перевірку зафіксованих нами правопорушень департаментом екології та природних ресурсів Дніпропетровської обласної державної адміністрації у сфері оцінки впливу на довкілля та які позови до суду чи подання до правоохоронних органів будуть надіслані з цього приводу. Міністр ганебно відмовчується, а вже ближчим часом Дніпропетровська обласна рада може прийняти рішення «Про погодження надання ТОВ «Кривбас Цемент Пром» спеціального дозволу на користування надрами з метою відкриття кар’єру. Враховуючи очевидну відсутність збоку Міністерства екології координації роботи спеціально уповноважених органів державного управління в галузі охорони навколишнього природного середовища та використання природних ресурсів, рівнозначну правовому нігілізму, представники депутатського корпусу Криворіжжя прийняли рішення надіслати Президенту України звернення з тим, щоб він у межах своєї компетенції, вжив заходів, спрямованих на недопущення руйнації однієї з найцінніших пам’яток природи Криворіжжя — заказника загальнодержавного значення «Балка Північна Червона».
Микола Коробко.

Comments are closed.