Новели заблукалого права:

На депутатське звернення до Президента відповідає чиновник облдержадміністрації, або Як депутатське звернення перелицьовується у звернення громадської організації.
Як уже повідомлялося, 22 криворізьких депутата рад різного рівня підписали звернення на ім’я Президента України з тим, щоб він у межах своєї компетенції, вжив заходів, спрямованих на недопущення руйнації однієї з найцінніших пам’яток природи Криворіжжя — заказника загальнодержавного значення «Балка Північна Червона». Причиною тому стала планована діяльність ТОВ «Схід руд трейд» у Тернівському районі в місті з видобутку залізистих кварцитів для отримання залізовмісної добавки до цементу. Зазначаючи факт незаконного поводження зі статусом ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Балка Північна Червона», підписанти посилалися на Концепцію загальнодержавної програми збереження біорізноманіття на 2005 – 2025 роки». Нею передбачається, що виконання програми дасть змогу, серед інших позитивів, «скоординувати діяльність органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання та громадських організацій щодо збереження біорізноманіття». Стартовим порушенням заповідного статусу згаданого об’єкту природно-заповідного фонду стало надання директором департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської обласної державної адміністрації Р. О. Стрільцем неправдивої інформації про відсутність створених (оголошених) об’єктів природно-заповідного фонду, а також про те, що зазначена ділянка не входить до охоронних зон територій та об’єктів природно-заповідного фонду».
Надіслати підготоване звернення, цебто виконати технічну функцію відправника поштової кореспонденції, депутати доручили громадському об’єднанню «Криворізьке міське правозахисне товариство», про що й було зазначено у супровідному до депутатського звернення листі від 10 жовтня поточного року.
І справжньою несподіванкою для громадських активістів стало надходження листа з Адміністрації Президента України, де на зазначену адресу ГО повідомлялося про розгляд «вашого звернення» (читай: звернення ГО!) і не було жодної згадки про те, що підписантами звернення є депутати. Там же повідомлялося, що згадане звернення пересилалося до Дніпропетровської обласної державної адміністрації для відповідного реагування. Нарешті, цими днями на адресу відправника звернення надійшов лист від 30.11.2018 року за підписом директора департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської обласної державної адміністрації Р. О. Стрільця. Цього разу з повідомленням про те, що за дорученням облдержадміністрації «розглянуто звернення ГО «Криворізьке міське правозахисне товариство» (звернення, якого, як уже зазначалося, не існує в природі), без жодної згадки про депутатів-підписантів. У листі знову стверджується (як встановлено громадськістю, цілком безпідставно), що зазначена ділянка не знаходиться в межах створених об’єктів природно-заповідного фонду і, що департамент, надаючи Висновок з оцінки впливу на довкілля, діяв у межах діючого законодавства.
Склалася парадоксальна ситуація, коли чисельна група депутатів місцевих рад Криворіжжя, звернувшись до Президента з приводу питання державної ваги, що перебуває в компетенції Президента України, — збереження статусу об’єкта ПЗФ державного значення, не удостоїлась бути поміченою Першим заступником Глави Адміністрації Президента В. Ковальчуком під час розгляду підписаного ними звернення. Так само ніяким правовим рамкам не відповідає факт доручення особі, в діяльності якої є ознаки порушення природоохоронного законодавства, — директору департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Р. О. Стрільцю, надавати відповідь на викликане його незаконними діями звернення депутатів. І, якщо Законом України «Про звернення громадян» регламентовано, що не можна направляти звернення в ті органи, діяльність яких оскаржується, то Адміністрація Президента вважає, що долю депутатських звернень може ефективно вирішувати не хто інший, як особа, діяльність якої оскаржується. Ось така вона, ефективність природоохоронної діяльності забюрократизованої влади! А про справжні, повноцінні перевірки зловживань посадових осіб нам залишається лише мріяти, навіть звертаючись до Президента…
Микола Коробко, один із підписантів, голова ГО.

Comments are closed.