Виборчі перегони, партійні перестриби та ігрища «в наперсток»

Безымянный

пані Балабат

НА електоральному небосхилі після завершення тривалого міжвиборчого затемнення знову засяяли тисячі кандидатських зірок, жваво потяглися до виборчих сузірь – провладних і опозиційних, поміркованих і радикальних, патріотичних і надпатріотичних чи приховано антиукраїнських партій. Справжній зірковий феєрверк! На все це позирає пересічний виборець і задумливо чухає потилицю: «І треба ж такому блиску з нічого взятися! Де ж ці зорі були ще вчора-позавчора?».
Тож спустимо ці зорі на землю і поставимо пряме запитання: «Хто є хто?», бо віддавати себе під владу блукаючої зірки насправді ризиковано, оскільки як знати, куди самих зірок занесе після наступних виборів. А носить їх нерідко незбагненно крутими орбітами.
Для прикладу, звернімося до реальних виборчих історій, що мали місце у нашому місті в різні часи.
Якогось там собі члена Української Республіканської партії «Собор» 18.12.1997 року реєструють по багатомандатному виборчому округу від виборчого блоку партій «Національний фронт» в якості кандидата під номером 44, а 02.02.1998 року цей кандидат стає ще й кандидатом по одномандатному виборчому округу № 32 від цього ж блоку.
А ось на кінець 2005 року під номером 158 у списку кандидатів у народні депутати України передвиборчого блоку політичних партій «Блок Юлії ТИМОШЕНКО» зареєстровано одного із членів Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина».
А ще 17.06.2010 року в Державній «реєстраційній службі України реєструється Криворізька міська організація партії «Народна влада», керівник – Любов Миколаївна БАЛАБАТ..
У цьому переліку подій, на перший погляд, немає нічого особливого, мовиться про спільне для кожної з них здійснення передбачених законом процедур творення політсил і обрання влади. Але навряд чи хто може подумати, що всі три описані випадки стосуються одного і того ж виборчого суб’єкта – однієї і тієї ж згаданої вище особи! А таки йдеться про неї.
Так, саме про пані Любов Миколаївну БАЛАБАТ. Отже, 2010-й рік ще зовсім поряд, але марно ви будете сьогодні шукати цю політичну діячку в лавах нещодавно очолюваної нею Криворізької міської організації партії «Народна влада». Якщо ж хтось із криворіжців коли-небудь щось чув про цю партію та ще й переконався, що вона не «диванна», то це має бути не що інше, як продукт самовідданої праці пані БАЛАБАТ, на тепер уже колишнього голови міської організації партії. Проте і сама партія вже стала колишньою: рішенням 4-го з’їзду Партії від 17.12.2011 року вона перебуває на стадії припинення.
Так, саме пані БАЛАБАТ побувала у згаданих трьох партіях, ще й кожного разу щось очолювала, а в середньому щоп’ять років (від виборів до виборів) міняла свої політичні уподобання, міняла, як рукавички, своїх однопартійців, тим самим граючись у наперсточника зі своїми виборцями. Цього разу метальниця рукавичок раптово відчула в собі навалу радикального нестриму і вже сповідує ідеологію «на вила!». Тепер вона у повній готовності йти разом із Радикальною партією ЛЯШКА аж до самої Верховної Ради України: пані БАЛАБАТ стала кандидаткою в депутати по виборчому округу № 31 (Жовтневий район, частина Тернівського району м. Кривого Рогу). А чому б і ні, коли заради походу до влади вже стільки партій покладено нею під ноги? Про мотиви своїх політичних піруетів ця висуванка згаданих партій жодного разу не поділилася з електоратом, залишаючи за собою можливість кожної виборчої кампанії з’являтися в новій політичній одежині.
Хто ж заборонить піти й цього разу, тільки, здається, варто до себе радикально придивитися: адже вила – не рукавички, так просто не кинеш, доведеться носитися з ними до загину останнього нерадикала. Але ж і виборцю є над чим поламати голову: «А що, коли депутатка пані БАЛАБАТ замість творення нових законів, займеться пошуком для себе нової, більш підходящої, якоїсь там ультрарадикальної партії? Чи стане в такому разі виборцю сили увігнатися за своєю обраницею?».

Андрій КЕПКУН

Промінь Просвіти №19(196) жовтень 2014.

Comments are closed.