Громадські інспектори культурної спадщини.

Галина Мельник

В Одесі працюватимуть громадські інспектори з охорони культурної спадщини. Про це повідомляє пресслужба міськради.
Як зазначається, інститут громадських інспекторів з охорони культурної спадщини був створений в Одесі влітку 2013 року, а в 2018 році його роботу припинили.
24 вересня 2020 року на засіданні виконкому Одеської міської ради був прийнятий проєкт Положення про громадських інспекторів з охорони культурної спадщини при міському управлінні з питань охорони об’єктів культурної спадщини.
Як працюватимуть інспектори?
Згідно з Положенням, громадські інспектори – це добровольці, які мають право проводити огляд, фотофіксацію стану пам’яток та попереджати порушення законодавства.
Як зазначив начальник міського управління з питань охорони об’єктів культурної спадщини Павло Остапенко, стати громадським інспектором може будь-який охочий, який має підготовку і знання в сфері охорони культурної спадщини.
Для добровольців, які подали заявки і пройшли співбесіду, будуть проводити тренінги в сфері охорони культурної спадщини на базі профільного управління.
Посвідчення громадським інспекторам видаватимуть терміном на 1 рік, після якого інспектор повинен буде відзвітувати перед управлінням про виконану роботу.
Крім того, залучення громадських інспекторів з охорони об’єктів культурної спадщини Одеси передбачено на громадських засадах, без виділення фінансів з міського бюджету.
Що каже закон?
Відповідно до статті 8 Закону України «Про охорону культурної спадщини», органи охорони культурної спадщини можуть залучати до роботи досвідчених фахівців у сфері охорони культурної спадщини, а також громадян на правах громадських інспекторів для спостереження за станом зберігання та використання пам’яток, їх територій і зон охорони, охоронюваних археологічних територій, історичних ареалів населених місць.
Нормативно-правова база в сфері охорони культурної спадщини не визначає поняття «громадський інспектор», не містить принципів роботи і переліку повноважень громадських інспекторів. Тобто головні принципи та організаційні моменти роботи громадських інспекторів вимагають нормативного врегулювання, а їх повноваження – конкретизації. У зв’язку з цим, з метою нормативного закріплення роботи громадських інспекторів, був розроблений і затверджений проєкт «Положення про громадських інспекторів з охорони культурної спадщини при управлінні з питань охорони об’єктів культурної спадщини Одеської міської ради».

Comments are closed.